Les vieilles tiges de l'aviation belge

Réception le 12.11.2008 à la MDA à l'occasion de la remise d'une coupe à l'Ambassadeur de Tchéquie

In 1923 organiseerde de "Belgian Aeroclub" met start vanuit Brussel, een internationale wedstrijd voor toerismevliegtuigen. De Tsjechen wonnen met hun "Avia BH-5" de beker in de categorie voor toestellen met een motorvermogen tot 100 pk.
De leden van de vereniging "The Historical Flight of the Republic of Czechoslovakia" bouwden enkele jaren geleden een replica van de BH-1 (voorloper) en van de BH-5.

Ter gelegenheid van de 85ste verjaardag van de in 1923 behaalde overwinning, wilden de Tsjechen met de BH-5, deze maal vergezeld van de BH-1 de vlucht vanafPraag naar de startplaats Brussel overdoen. Deze vlucht werd uitgevoerd op resp. 29 en 30 juli ll. De landing vond plaats op het vliegveld van Grimbergen (EBGB) ipv op Zaventem daar op deze laatste niet mag worden geland zonder staartwiel.

Gezien Paul Buyse via de "Belgian Aviation History Association" bij deze organisatie werd betrokken, meende hij dat het wel gepast zou zijn indien er tevens een replica van de in 1923 geschonken beker zou worden overhandigd. Via zijn relaties met de N.V. GEDI-TROF werd de beker door deze firma vervaardigd en gesponsord.

Hij werd aan de Tsjechische Ambassadeur op woensdag 12 november jl. in het HDV overgemaakt. Op de beker werd een plaatje aangebracht met daarin de hiernavolgende tekst gegraveerd : Memorial Flight - Avia BH-5 Replica - Praha-Brussels EBGB - 1923-2008 - Royal Belgian Aeroclub.

Retourner